Milyen a jó LED izzó? Máris kiderül

A LED izzó forradalmi újítása a világításban

Rég túlléptünk már azokon a korokon, amikor köveket csapkodtunk egymáshoz, hogy tüzet csiholjunk némi meleg és világosság reményében. Az ember életében mindig is fontos szerepe volt a világításnak. A nappali világosság biztonságérzetet nyújt, hiszen ilyenkor látunk, ilyenkor kell a napi teendőket elvégezni, mert aztán jön a sötétség, amiben csak aludni érdemes. Hosszú utat tettünk meg ettől az elgondolástól a LED izzókig, napelemekig. Eleinte fáklyákat használtak a világosság megtartására, majd petróleumlámpásokat, és még sorolhatnám a sok újítást, amelynek a mai egyik legnagyobb kiteljesedése maga a LED izzó, ami már kiküszöbölte gyakorlatilag a legtöbb problémát a világossággal. Ha nem fejlődött volna a világítástechnika, ma fele ilyen fejlett lenne az emberiség, hiszen minden időnket elvenné a tudat, hogy csak nappal lehetünk ébren. Világítás szükséges az összes technikai berendezésünkhöz, és az elektromos áramnak sem lenne sok értelme nélküle. Azt mondják, a kerék az, ami igazán előre lendítette az emberiség fejlődését, de az éberséget elősegítő fényesség elkészítése lehetett közel a második olyan emberek által előállított fejlesztés, ami igazán példaértékű. Ma már el sem tudjuk képzelni enélkül az életünket. Ha éppen áramot szerelnek a városban, vagy a vihar miatt meg kell válnunk az áramtól, olyan, mintha megfosztottak volna minket a szabadságunktól. Nincs tévé, internet, világít ilyenkor. Akármihez kezdenénk ilyenkor, kénytelenek vagyunk rájönni, hogy bizony a legtöbb tevékenységünk erősen fény és áramfüggő. Érdemes tehát kicsit jobban belevetni magunkat a témába, hol is tart ma a tudomány ezen a téren.

A LED izzó és a biztonság

A LED izzó közvetlen elődje a halogén izzó volt. Kinézetre nem sok különbséget tudnánk mondani, azonban mégis nagyon fontos differenciákat tudunk felsorolni a két fajta égőtípus között. Az újabb, tehát a LED izzó már csak formailag kapta az izzó nevet, hiszen nincs is izzó benne, konkrétan LED fény állítódik elő általa, és nem egy izzás hatására keletkezik a fény. Ez talán nem tűnik nagy különbségnek, hiszen a lényeg a fény, amit ad. Mivel azonban a LED fény nem izzik, nem is keletkezik forróság a villanykörtében, emiatt pedig gyakorlatilag nullára csökkenti az otthoni, világításból fakadó balesetek – tűzesetek – létrejöttét.

A LED izzó előnyei

Természetesen a LED izzó előnye maga a biztonság is, azonban még több fontos szempontot is figyelembe lehet venni, amire azt mondhatjuk: a LED izzó a legjobb választás. Először is, az ár. Ne higgyünk első pillantásra a szemünknek, ugyanis többet fog mutatni az árcetli, mint a halogén izzóknál, ezt kár lenne tagadni. Azonban érdemes azt is figyelembe venni, mennyi ideig lesz jó hasznunkra egy halogén és egy LED izzó. Utóbbi ugyanis több ezer órán át bírja a használatot, a ki- és bekapcsolás sem rontja az élettartamát, így hosszú éveken át is bírhatja akár egy átlagos szobában. Ez a halogén izzóknál csupán néhány hónap, rosszabb darabok esetében csupán hetekről lehet beszélni. A megvásárlása tehát egy gazdaságos lépés, ráadásul a LED technika ma már nem csak egyfajta színben kapható. A színskála bármely pontjáról válaszhatunk magunknak színt, akár olyan égőt is, amelynél szabadon válogathatunk – erről a későbbiekben írok hosszabban. Ha azonban nem gondolkozunk ilyen vakmerően, akkor is két választásunk is lehet. Sárgás és kékes LED lehet a segítségünkre abban, hogy minden szobából a maximumot hozzuk ki a lakásban. Előbbi a lakóteret érinti inkább, így a gyerekszobákat, hálószobákat, nappalit. Utóbbi jó választás lehet a dolgozószobába, vagy akár az asztali lámpáknál. A kékes fény segíti a koncentrációs képességet, éberen tartja az elmét, és viszonylag könnyen megszokható, míg a sárgás fény a természetes környezet előállítására a legjobb választás.

Az okos LED izzó

Az okos LED-del már tényleg elérkeztünk a LED technika csúcsához. Ma már nem csak a nappali fény előállítása lehet ugyanis a fő a világításnál. Egy okos LED egyszerre egyszerű világítás és hangulatfény is. Több program és szín közül válogathat a felhasználó az okostelefonján vagy távirányító segítségével. A programok között a személyes kedvencem az ébresztő fénybeállítás, ennek segítségével ugyanis természetes módon ébredhetünk fel, hiszen a lámpa folyamatosan fog egyre erősebb fényt ereszteni, mintha csak a Nap kelne fel az égen. Egy természetes ébredésnél pedig nincs is jobb. Az emberi szervezet nem ébresztőórához tervezett, hiszen az egy mesterséges folyamat az ébredésben, így ha magunktól kelünk fel reggelente, sokat dobhat az egész napon, és sokkal egészségesebbeknek és frissebnek fogjuk érezni magunkat akár néhány nap vagy hét után. Szerintem remek választás az egészség megőrzéséhez egy ilyen kis készülék, hiszen viszonylag olcsón juthatunk hozzá, viszont nagyon sokat segít a mindennapjaink minőségi megélésében. Így én mindenkinek ajánlani tudom ezt a terméket.

Láthatjuk tehát, meddig jutott a technika, a LED izzóval ma már korlátlan és biztonságos lehetőségeink vannak, hogyha világításról van szó.