Hűtős furgon bérlés! Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?

Hűtős furgon nélkül az élet

Évek óta szállítunk különféle cukrász és sütemény termékeket rendezvényekre. Hűtős furgon azonban sosem volt a háznál, egyszerűen nem akartunk ebbe az irányba is terjeszkedni. Mert persze, lehet mindig nőni, fejleszteni a vállalkozást, de megvallom őszintén, mi boldogok voltunk ketten Sacival, ahogyan voltunk, kisvállalkozásban kettecskén. Én a teasütemények és mignonok terén bírtam szakértelemmel, ő a marcipánnal bánt mesterien és mindketten cukrászként végeztünk, szal egy Esterházy tortát bármikor bármelyikünk összedob.

Viszont egy konyhácskánk van. Szegeden lakunk, nem pont a centrumban van az üzlet, de még azért annyira közel, hogy néha odatévedjen pár turista és a helyiek is szeretnek nálunk rendelgetni. Nem tartunk sok szeletelt terméket, de egy kis választékot igen. Ha már mi úgyis ott vagyunk és dolgozunk a háttérben, miért ne jöhetne be néha valaki, hogy ha párszáz forintokért is, de megkóstolja a termékeket? Arra viszont már bőven nincs kapacitásunk, hogy még kiszállítást is vállaljunk. Ez sosem szerepelt a terveink között. Az élet viszont másként hozta.

Hűtős furgon kell, de tegnapra!

Aztán bejött az első esküvői megrendelésünk. Igazából egy szokott vendégünk, aki már számos szülinapi tortát és teasüteményt rendelt be egyszer csak megkérdezte, hogy vállalnánk-e az esküvői torta elkészítését. És hát még szép, a cukrászok álma ez, akkor aztán nem fogod vissza magad és díszítgethetsz ezerrel. Sacival úgy vigyorogtunk – mert persze örül az ember a másik boldogságának is és, hogy ilyen mód egy kicsit részese lehet – de örültünk a magunk okán is, mert ez volt az első esküvői tortánk. Ezt még ők maguk elszállították, közel volt a lakodalmas hely, meg tudták oldani. Aztán terjedt a hír és felkapottak lettünk.

Nyáron pedig sokszor futottunk bele abba, hogy nem tudtuk teljesíteni a megrendelést, mert egyszerűen képtelenek voltunk kiszállítani, nem volt akkor hűtős furgon kéznél. Vagy lehet, hogy lett volna, csak mi nekünk nem jutott eszünkbe keresni. Nem tudom. Mindenesetre annyit mondtunk vissza, vérzett a szívem. Leültünk aztán Sacival átbeszélni, hogy hogy legyen tovább. Mert ő is élvezte, meg én is, de az tagadhatatlan, hogy sokkal nagyobb energia befektetés és nem teljesen ez a profilunk. Végül osztottunk szoroztunk egy sort és kifundáltuk, hogy ha belevágunk hűtős furgon nélkül nem fog működni, nem lehet komolyan csinálni ezt anélkül.

Úgyhogy nekiálltunk árakat böngészni. A hűtős furgon bérlés azért nem két fillér, és nincs is minden bokorban bérlés. Gyakorlatilag két hely jön a közelünkben szóba, mindkettőtől kértem árajánlatot. Az alapján pedig kikalkuláltuk, mennyit kéne kérnünk a tortáinkért, mennyiért csinálja a konkurencia. Jócskán látszott a hasznuk rajta. Viszont, ha rendszeresen hűtős furgont bérlünk, akkor gyakoribb lesz a kiadásunk és kevesebb időnk jut a tortakészítés mellett más megrendelésekre. Hosszútávon fel kell vegyünk valakit és annak is kitermelni a bérét..

A hűtős furgon már egy másik szint

Sokat kellett aludnunk azért erre a hűtős furgon kérdésre. Belevágjunk, ne vágjunk, hogyan legyen. Aztán egyszer felkeltünk és azt mondtuk, hogy oké, próbáljuk ki. Nézzük meg, a nyár folyamán hányszor jön be esküvő, mennyire osztja meg a feladatainkat a dolog, mennyire szorulnánk rá arra az extra munkaerőre. Addig kibírjuk, mert stramm csajok vagyunk. És a tapasztaltak tükrében azt is tudni fogjuk, hogy kitermelnénk-e annak az illetőnek a bérét, akire szükségünk van.

Úgyhogy akkor neki is álltam a hűtős furgon szolgáltatókkal egyezkedni. Szerencsére van némi kereskedelmi vénám is, úgyhogy ez viszonylag zökkenőmentesen ment – mondjuk elrángattam az akkori páromat, aki rendszeresen bérelt autót és jobban képben volt praktikus dolgokban, mint én. Mert, hogy nekünk ideális esetben nem is a hűtős furgon kell, hanem egy fuvar vele. Nem egy teljes nap bérlés, viszont kell hozzá sofőr. Erre sikerült kialkudnunk egy egészen személyre szabott konstrukciót, aminek kifejezetten örültem. Nem maradt más hátra, mint tesztelni!

A hűtős furgon próbája az evés

Első alkalommal, emlékszem, beültem én is a hűtős furgon rakterébe. Nem mentünk messze, úgy voltam vele, addig kibírom a hideget, viszont legalább így biztosra mehetek, hogy jól rögzítettünk mindent. A tortaállvány, amire beruháztunk olyan középáras volt, reméltem, hogy nem rázkódik szét és egyben marad minden, amivel egész előtte való éjjel güriztünk. Valamennyire képben volt az autókölcsönzős srác, hogy hogyan szoktak ott hátul árut rögzíteni, de azért ez egy kicsit specifikus műfaj. Ketten összeokoskodtunk valamit, én aztán ott maradtam nézni, mi az eredménye. Szerencsére nem volt nagyon gáz, azért így is módosítgattunk pár dolgot a következő alkalom érdekében, mert nyilván az a cél, hogy nekem ne kelljen ott kuporognom hátul minden kiszállításnál.

Viszont minden más tökéletesen simán ment. Örültek, megették, ízlett nekik, a hűtős furgon bevált, kifizettük, és híre ment, hogy nálunk ilyet is lehet. Azóta nem utasítunk vissza egyetlen esküvői tortás megrendelést sem. Még bírjuk ketten. Aztán majd meglátjuk, ha meglódul a szekér, tán felveszünk még valakit.