Terhelésélettani vizsgálat, avagy miért elengedhetetlenül fontos ez sportolók számára?

A terhelésélettani vizsgálat fontosságáról általában

Alapvetően én személy szerint úgy gondolom, hogy elképesztően fontos a terhelésélettani vizsgálat rendszeres jellegű elvégzése és a teljes kivizsgálás fontossága, kiváltképpen aktív vagy élsportolók részre, hiszen miután az ő szervezetük sokkalta nagyobb terhelésnek van kitéve nap, mint nap, így fontos a folyamatos ellenőrzése is annak érdekében, hogy nehogy valami probléma adódjon esetlegesen sportolás közben. Annak érdekében, hogy felhívjam a terhelésélettani vizsgálat fontosságra a figyelmet szeretnék egy saját példával élni, ugyanis én élsportolóként szívbeteg voltam, és bizony nem ellenőriztem rendszeres jelleggel a terhelhetőségemet. Így egy kellemetlen túlterhelés következtében sajnálatos módon komoly sérülést szenvedtem, illetve viszonylag hosszabb időre kórházba is kerültem, így abba is kellett hagynom az élsportot, pedig valószínűleg ha rendszeres jelleggel eljárok az adott vizsgálatokra, akkor nem adódik ez az igencsak kellemetlen és egyben majdnem, hogy végzetes hiba. Így minden élsportolót, illetve alapbetegséggel rendelkező amatőr sportolót arra kérnék, hogy mindenképpen rendszeres jelleggel vegyen részt szürő vizsgálatokon illetve terhelésélettani vizsgálatokon, hiszen ez sok esetben az életét mentheti meg az adott illetőnek. Abszolút felelőtlen magatartás kiváltképpen élsportolóként elhanyagolni ezeket a vizsgálatokat, így mindenképpen arra bátorítanék mindenkit, hogy ezt semmikképpen ne tegyék meg. Az alábbiakban olyan terhelésélettani vizsgálati csomagokról írnék pár sort, mely kifejezetten élsportolóknak lett kifejlesztve annak érdekében, hogy feltétlen elkerüljék az esetlegesen komolyabb sérüléseket, illetve olykor tragédiákat.

Az alábbiakban ezeket a terhelésélettani vizsgálat „csomagokat” szeretném bemutatni abszolút az élsportolókra fókuszálva.

A terhelésélettani vizsgálat csomagok élsportolókra koncentrálva

Alapvetően számos fajtája a terhelésélettani vizsgálatoknak, tulajdonképpen csak azt szükséges eldöntenünk, hogy számunkra melyik vizsgálat releváns. Az, hogy melyik terhelésélettani vizsgálatot végezzük el, az igazából azon múlik, hogy melyik terhelhetőségünkre vagyunk a leginkább kíváncsiak, illetve érdemes megkérdezni az orvosunkat, hogy ő melyik vizsgálatot javasolja. Mondjuk, én személy szerint úgy gondolom, bár nyilván nem vagyok szakértő, hogy azok, akik ténylegesen aktív élsportolók számára mindenképpen a teljes körű terhelésélettani vizsgálat szükséges, ugyanis számukra ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni, de ténylegesen életmentő lehet. Természetesen, akik nem élsportolók, de mondjuk, rendszeres jelleggel sportolnak azoknál is egészen nyilvánvaló, hogy ha mondjuk szívbetegséggel küzdenek, akkor az arra koncentráló terheléses terhelésélettani vizsgálatot érdemes elvégeznünk, míg ha mondjuk asztmások akkor teljesen más jellegűre van szükségünk de mindenképpen ajánlott bármiféle sport tevékenység végzése mellett a terhelésélettani illetve a sportdiagnosztikai vizsgálatok rendszeres jellegű elvégzése. Alapvetően több lehetőségünk is van, példának okáért a legtöbb sportdiagnosztikát illetve terhelésélettan vizsgáló helyen lehetőség van alap, közép illetve olyan magas szintű csomagok megvásárolásra is melyek egészen átfogó képet adnak számunkra arról, hogy hol lehet esetlegesen felmerülő probléma és melyik irányba induljunk el a pontosabb eredmények érdekében specifikusabb irányba.

Milyen a terhelésélettani vizsgálat?

Alapvetően a terhelésélettani vizsgálatok magva terheléses, pulzus alapú teljesítmény elemzés, melynek eredményei szerint még többet hozhatunk is a sportolói teljesítményünkből illetve a vizsgálat alapján azonnal fény derül arra, ha valami probléma van a szervezetünkben és valami ok folytán nem kezeli jól a terhelést. Azért érdemes erre kiváltképpen nagy hangsúlyt tenni, mert nem csupán felméri a problémát az adott vizsgálat, hanem az időben felfedezett probléma bizony abszolút kezelhetővé válik, így még idejében tudjuk kezelni a felmerülő gondokat.  Ami pedig számomra a leghasznosabbnak bizonyult az, hogy a szívbetegségekkel küzdőknek 3D- s szívmonitorozásra is van lehetőségük, továbbá létezik fittségi index mérés, GPS alapú mozgáselemzés, laktát küszöb mérés illetve különböző antropometriai vizsgálatok is. Természetesen ezek a vizsgálatokon felül is számos vizsgálat található még, illetve különböző sportdiagnosztikai illetve terhelésélettani vizsgálat csomagok is melyek nagyon hasznosak lehetnek annak érdekében, hogy egyrészt tisztában legyünk azzal, hogy mennyire terheletlenjük a testünket, továbbá megelőzhetünk vele számos problémát, melynek köszönhetően akár máig is aktívan sportolhatnék és nem kellett volna abbahagynom az élsportot.

Összegzésképpen én mindenképpen ajánlom a terhelésélettani vizsgálatok elvégzést és mindenképpen bátorítok minden sportolót arra, hogy ezt mihamarabb elvégezze.