Mit kell tudni villanybojler választás előtt?

Villanybojler napjainkban

Amikor annakidején a háztartásokba elkezdték bevezetni a fűtést és a melegvíz használatot is kombinálták vele, még a legtöbbjét gázzal vagy fával fűtötték. Az elektromos hálózat terjedésével azonban ez megváltozott, pláne, hogy a kezdeti gázhasználatnál sokkal biztonságosabbnak is bizonyult. Az áramellátás mára gyakorlatilag olyan elterjedt, hogy a csatornázásnál is jobb lefedettséggel bír. Éppen ezért bárhol is szeretnénk megoldani a fűtést, az biztos, hogy a villanybojler egy választási lehetőség.

Az elektromosság a közvélekedés szerint nem a legolcsóbb nyersanyag. Ugyanakkor nem is a legdrágább és számos előnyel bír más energiahordozókkal szemben. Elsődleges talán az lehet, hogy lehetővé teszi, hogy függetlenítsük magunkat. A villanybojler ugyanis szabadon bővíthető olyan kiegészítő energiatermelőkkel, mint mondjuk egy napkollektor. Az ellenzők persze gyakran hangoztatják, hogy egyetlen szolgáltatóhoz kötni minden funkciót egy házban kockázatos, ugyanakkor egy olyan energiaforrásra támaszkodni, amit még csak nem is az országban termelnek ki szintén az.

Miért jó választás a villanybojler?

Mint fent említettem, sokan kényszerből vesznek villanybojlert, mert áramellátás híján csak ez a lehetőség adott. Viszont érdemes felmérni a vezetékeket is, mert lehet, hogy ugyan be van vezetve az áram, de ha a mi belső rendszerünk hozzá nagyon elavult, akkor problémáink lesznek, mikor a zsír vadiúj eszközt rákötjük. A villanyóra és a kismegszakítók, melyeket harminc éve gyártottak, nem fogják bírni a terhelést, amit számos modern eszköz együttes üzemeltetése jelent. Megy a mosógép, a TV, a sütő, nyáron ne adj Isten a légkondi vagy csak egy ventilátor és nekiálltunk mosogatni? Hát, lehet, hogy azt mondja a rendszer, hogy köszönte szépen! Mielőtt belevetnénk magunkat a vízmelegítő böngészésbe, jobb, ha felmérjük saját otthoni hálózatunkat is.

Ha viszont már döntésre jutottunk, érdemes hosszútávra tervezni és elgondolkodni az online vásárláson – könnyen elérhető számos villanybojler a ventil.hu webáruházból. Az elektromos bojler élettartama igen kedvező, ha rendszeresen karban tartjuk, hiszen hosszasan van erős vízkövesedésnek kitéve. Ha megengedhetjük magunknak, mindenképpen érdemes energiatakarékos villanybojler mellett dönteni, ez egyrészt a környezetet is kíméli, másfelől egy villanybojler a+++ besorolással a mi pénztárcánkra is kedvezőbb hatással lesz hosszútávon.

Hatalmas előny még a könnyű elhelyezhetőség. Mivel az elektromos vezetékeket sokkal könnyebb ide oda mozgatni a lakásban, mint egy gázvezetéket, gyakorlatilag a vízforrás közelében bárhol, bárhogyan elhelyezhetőek. Állhat lábon, lehet falra fogatni, van nagy kerek, hengeres alakú, de lapos, szögletes is. Gyakran a falra szerelve találjuk, hogy a régi bérházak nagy belmagasságát kihasználja, de láttam már fürdőszoba bútorba beépített megoldást is.

Mik tehát összegezve az előnyei?

  • szolár rendszerekhez és egyéb megújuló energiát hasznosító eszközökhöz lehet kapcsolni
  • nagyon jó a lefedettsége, szinte minden háztartásnak megvalósítható megoldást kínál
  • energiatakarékos modelljei kímélik a környezetet
  • a gázvezetékek mozgatásával ellentétben könnyen elhelyezhető a lakásban
  • több féle méretben, több féle formában kapható
  • nem szükséges hozzá kémény, így olyan esetekben is megoldás, ahol nem akarjuk vagy tudjuk megbontani a födémet, illetve elavult a régi kémény

A villanybojler választás lépései

Mire eljutunk oda, hogy vízmelegítőt akarunk, vélhetően már felmértük, hogy számunkra ez az energiahordozó a legjobb megoldás, így erről most nem fogok beszélni. Ellenben ismét megemlíteném, mennyire lényeges az otthoni elektromos hálózat megfelelő karbantartása, enélkül nem fogunk boldogulni!

A legnehezebb talán megbecsülni, mekkora vízfogyasztást kell megoldanunk. A választék igen széles, van egészen picitől, hatalmas méretig, de a legtöbb háztartásban a villanybojler 120l űrtartalmú. Ez nagyjából egy két-három fős átlagháztartást jelent, de fontos megemlíteni, hogy nagyon sok függ az egyéni szokásoktól. Ahol ez a harmadik fő egy kisgyerek, aki sokat szeret pancsolni, rengeteget játszik, összesarazza magát és az anya esetleg még otthon van és naponta főz, tehát naponta mosogat is, ott nem biztos, hogy elegendő lesz. Azt is jó belekalkulálni az egyenletbe, hogy ezekből a tevékenységekből mennyit végzünk egyszerre. Ha eloszlik egy napon, nem fog gondot okozni. De ha egymás után zuhanyzik a két szülő, aztán fürdés a gyereknek, miközben megy a mosogatógép, akkor lehet, hogy a gyerek hideg vízben fürdik majd. Mindig mérlegeljünk! Két főre elegendő lehet a villanybojler 80l –rel és kevés lehet 200l is egy nagy famíliának.

Ha tudjuk, hogy elektromosat és mekkorát, jön a hova kérdése. Szerencsére az elektromos bojler sok variációs lehetőséget enged meg, a lapos villanybojler könnyebben illeszthető élekbe, sarkokba. Méricskéljünk kicsit, és kiderül. Természetesen a pénztárcánk is egy meghatározó tényező, ha nem tudjuk a leginkább energiatakarékos megoldást megengedni magunknak, azért a villanybojler a+ jelzéssel is jó megoldás lehet. Lehet márkához is ragaszkodni, egy villanybojler ariston gyártósoráról például elég keresett. Ha válogatunk, azt tartsuk szem előtt, hogy a gyártó meddig ad garanciát és mennyire jó a szervízelhetősége – a hazai gyártóknak például páratlanul jó a szerviz lefedettsége.