Mi az a kombinált WC ülőke?

A WC ülőke valahogy fura volt

Rokonlátogatóba mentem, húgoméknál született egy szép kislány a már nagyobbik okos bátyja után. Megvendégeltek, mentünk sétálni az erdőre, kenguruval hozta Rékát magával mindenhova, aztán munkaidő után befutott az én drága sógorom is és közös erővel lefoglaltuk a nagyobbik gyereket, amíg húgom össze nem dobott egy tésztasalátát. Abban a nyári nagy melegben nem is eshetett volna jobban. Elkéredzkedtem a mosdóra, felhajtottam a tetőt és.. megzavarodtam. Ez a WC ülőke nem egészen úgy néz ki, ahogyan én azt megszoktam.

Az igaz, hogy a WC ülőke mellett a tartály is megért egy misét, mert az össze matrica, amihez egy gyerek hozzájuthat – és ez elég sokat jelent, mert bölcsiben is kapják, meg az összes rokon, barát ismerős minden matricát, vizes tetkót és buborékfújót azonnal az ő kezükbe ad – szóval az összes matrica, ami az elmúlt évben a háztartásba került ott sorakozott a WC tartály oldalán. Volt ott vasember, tini nindzsa teknőc, de a nemi egyenlőség jegyében póni is, na meg Olaf a jégvarázsból.

A kombinált WC ülőke

Megvallom őszintén, nem irodalmaztam a különös matricagyűjteményt túl sokáig, mert dolgom volt a helységben. Viszont annál inkább kizökkentett a WC ülőke. A tetőt – ami szintén össze volt matricázva, középen egy igen impozáns pókemberrel – felemelve gyakorlatilag két ülőkét pillantottam meg, amik egymásba illeszkedtek – ez került öt perc merő pislogásba, míg összerakta az agyam azon a fülledt nyárestén némi bor után. A felső egy olyan fokhagymafenékre volt méretezve, hogy az még a Vogue modelleknek is kihívást jelentett volna, úgyhogy pár perc néma szemmeresztés után arra jutottam, hogy ez valszeg a gyereknek lesz.

Közben az én dolgom kezdett sürgőssé válni, úgyhogy filozofálás ide vagy oda, én szépen felemeltem azt a kis WC ülőkét és elhelyezkedtem azon, amit már megszoktam. De itt ismét meg kellett rökönyödnöm. Mert, hogy volt rajta bevonat. Szivárványszínű, körkörös, plüssbevonat. A látvány az egy dolog, mert hát gyerekes háznál egy idő után hozzászokik a szemed, hogy minden színes, műanyag és plüss – mostanra már a kardok, kocsik, lego mellé bekerültek a lányos, rózsaszínes babaholmik is.

De, hogy én erre alig mertem ráülni. Nekem ugyan csak kis dolgom volt, de abba bele se merek gondolni, hogy egy romlott indiai kaja után, mi várhat a hippiszivárvány színű WC ülőke bevonatra? Végső elkeseredésemben – és mert már sürgetett a szükség – körbebéleltem WC papírral, amitől a WC határozottan hasonlítani kezdett egy fészekre. Arról, hogy milyen körültekintő óvatossággal pisiltem, nem ejtenék külön szót, elég az hozzá, hogy a művelet ezen része a szokott rutin magabiztosságával ment végbe.

Rossz szokásom talán, de én nem szoktam a tetőt lehajtani magam után ilyen „apróság” után, de most úgy alakult, hogy öltözködés közben meglöktem könyökkel. Reflexszerűen kaptam utána, hogy ne csattanjon hatalmasat a porceláncsészén, de láss csodát! A WC ülőke és vele a tető szép komótosan lecsukta magát, mint a forró Nap melegétől kókadó napraforgószál. Mire visszatértem húgomékhoz, tele voltam kérdésekkel.

A WC ülőke tanfolyam

Persze nem akartam hülyébbnek eladni magam annál, mint amilyen valójában vagyok, úgyhogy nem azonnal kérdeztem rá és igyekeztem nem nagyon mutatni az ámulattal vegyes meghökkenésemet. A https://www.ventil.hu/wc-uloke WC ülőke felületét bolyhosan borító plüssről esett elsőként szó. Nem meglepő mód ez húgom szerzeménye, és amúgy nagyon lelkesen méltatta. Amikor terhesség alatt folyton pisilt, annyival jobban esett neki éjszakánként nem a hideg, hanem a jó meleg pihepuha plüssre csüccsenni. Jó, értem. De miért szivárvány? Mert ez nem az a termék, amit ha egy modern dizájnos mintával veszel meg, attól kevésbé néz ki bizarrul. Úgyhogy akkor már inkább nem próbálta ő sem normálisabbnak eladni magát, mint amilyen és bevállalta a teljesen extrémet. Jogos.

Na de a fura WC ülőke? Kéremszépen az kombinált WC ülőke. Itt még mindig kérdőjellel a tekintetemben kamilláztam, hogy hát ettől nem lettem okosabb. Nevetett, aztán mondta, hogy azon pisil a gyerek. Illetve hát próbálják, nem mindig jutnak el addig, mert azért a bili mobilabb, pláne egy kocsis kirándulásnál jön jól. Viszont sokkal jobb ez a megoldás, mint a ráilleszthető bili. Azt is próbálták, de nem túl stabil, izeg mozog a gyerek is rajta – képzeljem el, ezek a másfél éves gyerekek nem maradnak nyugton, erre a gyártó valamiért nem gondolt – hát jobb esetben csak félremegy a célzás, rossz esetben belehuppan a gyerek a WC csészébe. Úgyhogy kombinált WC ülőke, meleg szívvel ajánlják mindenkinek.

A WC ülőke tanulságai

Abból, hogy a gyereknek van, már összeraktam fejben, hogy a fokozatosan leereszkedő WC ülőke – amit, mint utólag megtudtam lecsapódásgátlónak” neveznek szakmai berkekben – is a csemeték védelmében született, bár én nem hiszem, hogy húgomék a műanyag tető súlyos ütéseit olyan traumatikus élménynek tartanák – valszeg ez már szériatartozék a kombinált ülőkéhez.

Mindenesetre azt én magam is nagyra értékeltem, hogy nem csapódik le. Ugyanis én rendre a saját hátamra haraptatok vele. Lehet, hogyha nem egy forgácsos szélű műanyag ülőkém volna otthon, ami már néha ide oda inog, akkor eleve nem lenne efféle problémám, de abban biztos vagyok már, hogy beruházok – márpedig én biz beruházok – akkor egy lecsapódásgátlós WC ülőkét fogok venni otthonra.