Gázkazánt vásárolna? Akkor itt van néhány tipp.

Most cseréljünk gázkazánt!

Itt a jó idő és vele együtt lassan a fűtésszezonnak is vége. Ez nagy megkönnyebbülés számos család számára, elvégre végre kevesebbet kell a fűtéssel törődni, gyakorlatilag semmit. Ilyenkor a pénztárcánk is kevésbé fog csörögni a hónap végére (bár a gázáltalány ugyebár…), úgyhogy elkezdhetünk gondolkozni, milyen házkörüli változást is tervezhetünk be a spórolt pénzből. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki éppen a gázkazánját szeretné egy kicsit helyre tenni. Ha éppen más is ebbe a kategóriába esik, akkor itt van néhány jótanács, hogyan is válasszunk. Ha már a télen rosszalkodott a gázkazánunk, akkor biztos úgy logikáztunk, hogy csak a jobb időig bírja még ki egy kicsit, és akkor majd nyugodtan le lehet cserélni, most pedig el is jött ez az idő, ideje, hogy elkezdjünk válogatni. Jövőre már ne kelljen ilyen gondokkal küszködni, amikor beköszöntenek a kemény fagyok, vásároljuk meg most az új gázkazánt!

Gázkazán vásárláskor milyen kritériumokat vegyünk figyelembe?

Mivel mostanában mindenki az interneten vásárol, ezért azt is feltételezem, hogy sokan nem kérik ki szakértő tanácsát azzal kapcsolatban, milyen is lenne a számukra ideális gázkazán. Amennyiben valaki mégis megteheti ezt, kérdezzen rá néhány dologra nyugodtan, de itt most én is felsorolom azokat a tényezőket, hogy mit is nézzünk meg az interneten a termékleírásban. Ugye nekünk már nem kell azzal bajlódnunk, hogy a gázkazán nyílt vagy zárt égésterű legyen, így ezeket itt nem is fogom vitatni, hiszen az előbbi már nem használatos. Így hát olyan dolgokra kell odafigyelnünk, mint maga a gázkazán típusa, hogy mekkora teljesítményre képes, milyen esetleges opcionális vagy extra funkciókkal rendelkezik, milyen energiaigényű, hiszen ez gazdasági szempontból talán az egyik legfontosabb tényezője a vásárlásunknak. A károsanyag-kibocsátásra is vessünk egy pillantást. Persze nem lehet mindenki környezetvédő, de egy kis tudatosság soha nem árt, hiszen ez a tényező ránk is veszélyt jelenthet, nem csak az ökológiai lábnyomunkat csökkentheti vagy növelheti. A garancia is egy nagyon fontos tényező, hiszen ez gyakorlatilag a termék elromlása esetén ingyen javítást vagy cserét jelenthet. Sok gyártó már azt is bevezette, hogy a gépeikre extra garancia vásárlási lehetőségét adják. Ez azt jelenti, hogy a rendesen lejáró mondjuk két éves garancia lejártával megkezdődik a további garancia. Gondoljuk át jól, mennyit érdemes ebből is vásárolni. Túl kevés esetén esetleg néhány éven belül újabb gépet kell vennünk teljes áron, míg évtizedeket sem érdemes garanciáztatni, hiszen minden gépnek van egy lejárati ideje, ennyit általában nem is engednek. Sok gyártó egyébként arra is ügyel, hogy ne csak a termékeket árusítsa, hanem azok szervízlehetőségeit is biztosítja. Miért jó ez? – kérdezheti rögtön az ember, hiszen akármelyik szerelő megszerelheti, akit kihív az ember. Igen ám, de ha kicsit komolyabb a gond, akkor a gázkazánban alkatrészeket kell majd cserélni. Egyes márkák bizonyos alkatrészekkel dolgoznak, amelyek megvásárlására csak nekik van jogosultsága vagy esetleg a megrendelése magánszemélyként több hét is lenne akár. Ezért érdemes inkább olyan gázkazánba fektetni, aminek alaposan megnéztük a hátterét.

Akkor a kondenzációs gázkazán az igazi?

Talán a legnépszerűbb minden gázkazántípus közül a kondenzációs fajta. Egy nagyon gazdaságos módja a fűtésnek, ha ezt a terméket választjuk, ugyanis a mondhatjuk, hogy több energiát tudunk felhasználni általa ugyanakkora befektetéssel. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az égéstermékben marad némi hőenergia, amit a kondenzációs gázkazán vissza tud forgatni a fűtésünkbe. Érezhetően nagy előnye ez ennek a terméknek. Kevesebb fogyasztás, több spórolás nekünk. Feltételezem, ezért van ekkora sikere a terméknek. Fafűtéshez és padlófűtéshez a legideálisabb választás ez lehet.

Milyen teljesítményű gázkazán az ideális?

Számos választási lehetőségünk van. Ismeretesek a 18, 24, 28, 30 kilowattos készülékek. Nos, itt kéne a szakmai segítség, hogy mely darabra is van nekünk szükségünk, hiszen azt az ember nem ítéli meg olyan könnyen. Függ ez a lakótér nagyságától, a szigetelés biztonságától, a fűtés típusától, még a ház anyagától is. Illetve ide tartozik még a melegvíz ellátottság is, hiszen azt is a gázkazán fogja termelni. Jó, ha ezt még a vásárlás előtt tudatosítjuk magunkban, nehogy véletlenül elfelejtsük majd a vásárláskor figyelembe venni, mert abból komoly gond lehet még.

Ha kondenzációs gázkazán mellett döntünk, akkor itt egy remek kis cikk néhány tanáccsal, illetve felsorolással, miért is jó ez a termék, miért járhatunk vele jól. Ne felejtsük el, hogy természetesen minden ház egyéni, ezért a fűtésrendszer is mindegyiknél egyéni igényekre épül a beépített rendszer, a ház anyaga és az ott lakók igényeit figyelembe véve. Itt is a cikk: https://komfortzona.com/milyen-kondenzacios-gazkazant-vegyek/ Remélem segíteni fog a döntésben, és mindenki megtalálja majd számára az ideális gázkazánt.